Restauracja

Serdecznie Zapraszamy

Karta Menu

13:00-16:00 / 20:00-22:00

Karta obowiązuje od 11.10.2019

// Przekąski //Starters

Podpłomyk /Regional Pita Bred

mąka orkiszowa/ chutney z dyni/ czerwona cebula/ chilli // Sugerowany alkohol: Piwo pszeniczne ŻYWIEC BIAŁY 50cl – 10PLN

21 PLN

140 g.

Rilletes /Goose Rillettes

gęś pieczona/ gruszka marynowana/ szalotka/ brioszka // Sugerowany alkohol: Brandy STOCK 4cl – 12PLN

23 PLN

120 g.

Rejbak /Local Potato Dish

cukinia/ ziemniaki/ mąka kukurydziana/ grzyby leśne/ lubczyk twaróg wędzony/ kwaśna śmietana // Sugerowany alkohol: Wódka pigwowa STUMBRAS 4cl – 9PLN

25 PLN

150 g.

Matjas /Herring Matjas

pikle/ rydz marynowany/ chips ziemniaczany/ espuma szczypiorkowa zielona oliwa/ kiełki zielonego groszku // Sugerowany alkohol: Wódka WYBOROWA 4cl – 7PLN

27 PLN

150 g.

// Sałatki //Salat

Jesienna /Autumn Salad

grillowana dynia/ ser kozi/ rukola/ prażone pestki dyni/ sos pomarańczowy imbir/ chips z jarmużu // Sugerowany alkohol: Wino białe LAZARILLO VERDEJO 15cl – 10PLN

27 PLN

180 g.

Wiejska /Country Salad

szynka dojrzewająca/ gruszka/ prażone orzechy/ mix sałat sos musztardowo–miodowy/ grzanka pszenna // Sugerowany alkohol: Wino czerwone LAZARILLO TEMPRANILLO 15cl – 10PLN

29 PLN

180 g.

// Zupy //Soup

Flaki z Boczniaka /Oyster Mushroom Soup

wywar warzywny/ boczniak/ warzywa julienne/ lubczyk

16 PLN

250 g.

Żur na Gęsinie /Goose Sour Soup

podgrzybek/ jajko poche/ szare kluski

18 PLN

250 g.

// Dania główne //Main Dish

Makaron /Spelled Pasta

domowy makaron orkiszowy/ oliwa truflowa/ ser parmezan pieczone pomidorki cherry/ czarnuszka/ orzechy laskowe // Sugerowany alkohol: Wino białe CASTELNUOVO PINOT GRIGIO 15cl – 17PLN

29 PLN

220 g.

Kurczak Supreme /Chicken Supreme

filet drobiowy sous-vide (180g)/ grillowana polenta/ sos musztardowy/ estragon miód/ palone warzywa/ zielony groszek // Sugerowany alkohol: Wino czerwone, półsłodkie CASTELNUOVO ROSSO 15cl – 14PLN

35 PLN

280 g.

Wołowina /Beef Cheeks

poliki wołowe (150g)/ sos z czerwonego wina/ boczniak/ orzechy burak/ knedel pszenny/ szalotka // Sugerowany alkohol: Wino czerwone SANAMA CAMRENERE 15cl – 17PLN

39 PLN

280 g.

Gęś /Goose Thigh

udo gęsie confit (160g)/ kluski chrzanowe/ puree z czerwonej kapusty cynamon/ sos z rokitnika // Sugerowany alkohol: Wino czerwone MANOFORTE CHIANTI 15cl – 19PLN

41 PLN

280 g.

Dorsz /Cod Sirloin

polędwica z dorsza duszona w maśle (150g)/ gratin ziemniaczany/ kalarepa marchew glazurowana/salsefia/ tymianek // Sugerowany alkohol: Wino białe WILD PAW CHARDONNAY 15cl – 20PLN

45 PLN

280 g.

// Desery //Desserts

Dynia /Pumpkin Cheesecake

dynia/ przyprawa korzenna/ twaróg / owoce leśne/ mięta // Sugerowany alkohol: Likier KRUPNIK SŁONY KARMEL 4cl – 9PLN

26 PLN

150 g.

Jabłko /Cholate Mus Apple

biała czekolada/ śmietana/ jabłko prażone/ granola/ migdały/ ser blue // Sugerowany alkohol: Prosecco BEDIN GLERA 15cl – 20PLN

29 PLN

150 g.

// Karta Menu //plik do pobrania

// Tabela alergenów //

Uprzejmie informujemy, że wytwarzane przez nas dania - wszystkie lub wybrane - zawierają produkty, które mogą wywołać alergie. W przypadku wątpliwości personel udzieli Państwu wszelkich informacji.

Szczegółowy opis składu dań dostępny jest w lokalu.

 

“To co trzyma nas przy życiu – to poczucie humoru i JEDZENIE!
Nie zapominajmy o jedzeniu, bo bez śmiechu jakoś tydzień wytrzymamy…”

Joss Whedon

 

 

// Szef Kuchni // 

     Pierwsze szlify zdobywał jeszcze w latach 80 w restauracjach najbardziej znanej w Polsce w tamtych czasach sieci hoteli „Orbis”. Silne serce ciągnęło jednak dalej. Pogłębiał wiedzę w Niemczech i Australii gdzie promował polską tradycję kulinarną. 

Podróże kulinarne zaowocowały tym, że podstawą kuchni Piotra są autorskie wariacje potraw polskich urozmaicanych międzynarodowymi akcentami.

 

 

Kwintesencją dobrej kuchni jest oryginalność, sposób prezentacji dań jak również klimat i pasja do gotowania jaką wnosi w nasze progi. 
 

Mikołajki Resort&Spa – Hotel, Mazury

Obróć ekran swojego urządzenia Pokaż wersję mobilną